Vanhan Rauman jouluvalot

Valoa ja joulunajan tunnelmaa ympärilleen tuovat valot Vanhassa Raumassa ovat monelle odotettu joulunajan alkamisen merkki. Valaistukset ovat päällä 25.11.2023–7.1.2024. Savilanpuiston sekä Vähäraastuvankadun valaistukset palavat Lumen-valotaidetapahtuman loppuun eli 13.1.2024 asti.

Valaistukset toteutetaan vastuullisesti ja harkitusti. Ne tuovat iloa ja joulun tunnelmaa talven pimeyden keskelle. Kaupungin jouluvalot toimivat led-tekniikalla, joka kuluttaa vähän energiaa. Valaistusten ja teosten paloajoissa on pyritty ottamaan huomioon lähietäisyydellä asuvat ihmiset ja mahdolliset valo- ja/tai äänihaitat.

Savilanpuiston valaistukset

Savilanpuiston valaistukset.

Savilanpuiston puista 14 valaistaan lämpimän sävyisillä valonauhoilla. Lisäksi puistoalueelle sijoitetaan kolme metriä korkeat valaistut enkelinsiivet sekä kaksi suloista valopeuraa.

Valovoimaiset siivet toimivat tyylikkäänä taustana valokuvissa ja luovat kauniiseen puistoon taianomaista tunnelmaa.

Savilanpuiston puut, valopeurat sekä enkelinsiivet ovat valaistuna 24 h.

Vähäraastuvankadun jouluinen kuusikuja

Vähäraastuvankadun kuusikuja.

Torilta tonttumaahan johdattava jouluinen kuusikuja saa ylleen valokattoverhon, joka kattaa tällä kertaa lähes koko Vähäraastuvankadun.

Vähäraastuvankadun valaistukset ovat päällä 24 h.

Tammelan tonttumaa

Lapset rakentamassa lumiukkoa Tammelan tonttumaassa.

Tammelan tonttumaan piha on avoinna lauantaista 25.11. alkaen tiistaihin 2.1.2024 asti joka päivä klo 9–21. Pihapiirin tunnelmalliset valaistukset ovat päällä päivittäin klo 14–21. Tonttujen kellareissa ja saunassa valot ovat päällä jo klo 9 alkaen.

Tonttumaa sijaitsee osoitteessa Eteläpitkäkatu 17.

Valo- ja ääniteos Suomen pienin joulukatu Kitukrännissä

Valo- ja ääniteos Suomen pienin joulukatu Kitukrännissä.

Valo- ja ääniteos Suomen pienin joulukatu on esillä Kitukrännissä Vanhassa Raumassa 25.11.2023–7.1.2024 klo 16–21.

Teoksen on suunnitellut ja toteuttanut raumalainen taiteilija Jaakko Niemelä, jonka teosten keskeinen elementti on valo. Niemelä on kiinnostunut luonnonvalon ja keinovalon yhdistämisestä sekä varjoista ja pimeydestä.

Taitelija on suunnitellut teoksen kotikaupunkiinsa Vanhan Rauman sydämeen, Suomen kapeimmalle kadulle Kitukränniin. Teos on toteutettu esilläolopaikkansa ehdoilla Vanhan Rauman henkeä kunnioittaen.

Suomen pienin joulukatu -teos rakentuu viidestä talojen seiniin kiinnitettävästä valeikkunasta. Niihin heijastetaan valolla taiteilijanpiirtämiä kuvia. Teoksen äänimaisemaan kuuluvat kodin äänet sekä lasten kertomukset ikkunoista ja niiden takana tapahtuvista asioista.

Vanhan Rauman pääkatujen valot

Vanhan Rauman jouluvalot Kuninkaankadulla.

Kuninkaankadun ja Kauppakadun ylle asennettavat kuusikehysvalot ovat vuodelta 2001. Arkkitehti Jukka Koivulan suunnittelemista valoista voi löytää erilaisia teemoja, kun kadulla kulkiessaan kiinnittää huomiota vihreiden valokuusten latvoista löytyviin kuvioihin. Latvakuviot on suunniteltu niin, että teema vaihtuu sen mukaan, missä kohtaa katua kuusikehys sijaitsee.

Vanhan Rauman runsaaseen valokoristeluun kuuluvat valaisinpylväiden valokranssit, torin suuren joulukuusen valot, Vanhan Raatihuoneen seinään heijastettava pitsivaloteos ja liiketilojen sisäänkäyntien valaistut havuköynnökset.

Rauman kaupunki, Rauman Yrittäjät ja Vanha Rauma Säätiö yhdessä mahdollistavat sen, että kaduilla liikkuvat voivat nauttia kauniista jouluisesti valaistuista katunäkymistä. Valaisun ympäristöystävällisyyteen on kiinnitetty huomiota. Kuusikehysten valot vaihdettiin energiatehokkaiksi led-valoiksi vuonna 2014.

Vanhan Rauman jouluvalot sytytetään perinteisesti Rauman joulunavauksen yhteydessä, ja ne tuovat lämmintä tunnelmaa Vanhaan Raumaan vielä vuodenvaihteen jälkeenkin.

Vanhaa valoa, spectaculum 79 Ceti -pitsivaloteos

Vanha Raatihuone ja kauppatorin joulukuusi.

Pitsivaloteos on pitsitaiteilija Tarmo Thorströmin käsialaa. Pitsimalli on nimeltään Mandelruusu. Teos ihastuttaa Vanhan Raatihuoneen julkisivulla pimeän aikaan.

Lumen-valotaidetapahtuma valaisee jälleen vuoden pimeintä aikaa 10.–13.1.2024

Vanha kaupungintalo Lumen-valaistuksessa.

Neljättä kertaa Raumalla järjestettävä Lumen-valotaidetapahtuma tuo tulevana talvena valoa joulun jälkeiseen aikaan.

Teokset ovat esillä 10.–13.1.2024 klo 17–21 (kirjaston teos klo 19–21).

lumenrauma.fi