Infoa toimijalle

Rauma on kaupunki, jossa asuvat taitavat ja kaunosieluiset joulutontut. Tontut kutsuvat ihmiset mukaan pitsikaupungin joulun taikaan.

Raumasta joulukaupunki -kokonaisuus on monivuotinen hanke. Tavoitteena on lisätä Rauman tunnettuutta joulukaupunkina, saada näkyvyyttä valtakunnallisesti ja kansainvälisesti sekä houkutella ympärivuotisesti lisää matkailijoita Raumalle.

Rauman joulua elävöittävät lukuisat mielenkiintoiset tapahtumat ja yhteinen jouluilme, johon kuuluvat satumaiset talot, tunnelmalliset lumitähdet ja lystikkäät tontut.

Pitsikaupungin joulu rakentuu vuosittain kaupungin, eri sidosryhmien ja kaupunkilaisten yhteistyönä.

Tällä sivulla voit tutustua joulukaupungin elämyksellistävään joulutarinaan ja sen tausta-aineistoon, joka on tarkoitettu paikalliselle toimijalle inspiraatioksi ja lähtökohdaksi omalle luovuudelle. Aineiston visuaaliseen ilmeeseen sekä ideoihin voi vapaasti tarttua ja viedä niitä eteenpäin luovasti omassa toiminnassa.

Pitsikaupungin joulun 2023 suunnittelu on käynnistynyt

Pitsikaupungin joulua vietetään Raumalla jälleen 25.11.2023–7.1.2024. Tapahtumakokonaisuuden suunnittelu on käynnissä – tavoitteena on täyttää kaupunki lämpöisellä joulun taialla tänäkin vuonna. Pitsikaupungin joulu rakennetaan yhdessä, joten kannustamme innokkaita tekijöitä ilmoittautumaan ajoissa mukaan. 

Tervetuloa vapaaehtoiseksi spektaakkelimaiseen Joulevangeeljum-musiikkinäytelmään!

Näytelmä esitetään Vanhan Rauman kaduilla 15.–16.12.2023. Mittavan kokonaisuuden onnistumiseksi tarvitaan runsaasti vapaaehtoisia tekijöitä mukaan ainutlaatuisen tapahtuman toteutukseen.

Kaikenlaiselle osaamiselle on tarvetta ja jokaiselle löytyy varmasti tehtävää. Vapaaehtoisia tarvitaan esimerkiksi puvustukseen, kahvitusten ja ruokailujen järjestämiseen, liikenteenohjaukseen ja lavarakenteiden pystyttämiseen. Myös kuoro-, laulu- ja tanssikohtauksiin etsitään taidokkaita kokoonpanoja.

Jouluevangeeljum-musiikkinäytelmä syntyy vahvoista tunteista, lämpimästä tunnelmasta ja ennennäkemättömästä taiteesta.

Ilmoittaudu mukaan sähköisellä lomakkeella Joulevangeeljum-musiikkinäytelmä: haku vapaaehtoisille tekijöille mahdollisimman pian. 

Koko kaupungin ideapankki

Tänä vuonna kaupunkilaisilta ja muilta Raumasta kiinnostuneilta saatuja jouluisia ehdotuksia kerätään ideapankkiin, joka julkaistaan Pitsikaupungin joulu -sivustolla. Rauman kaupunki ei vastaa näiden ideoiden toteuttamisesta, vaan ne ovat kaikkien vapaasti hyödynnettävissä. Jätä jouluinen ideasi sähköisellä lomakkeella  Pitsikaupungin joulun 2023 ideapankki ideapankkiin.

Vuoden 2023 teema ja kohderyhmät

Vuoden 2023 Pitsikaupungin joulun teema ovat tontut ja joulukaupungin tarina. Joulun aikaan Rauman kaupunki muuttuu satumaiseksi talvimaisemaksi, jossa tontut kurkkivat ikkunoista ja ovat piilossa Tammelan pienissä koloissa. Maaginen jouluntunnelma syleilee myös tänä vuonna kaupunkilaisia ja matkailijoita joulukaupungin tarinan muodossa.

Kohderyhmät

Rauman kaupunki on määritellyt pitsikaupungin joululle ja sen markkinoinnille viisi erilaista kohderyhmää. Kohderyhmien määrittely auttaa paikallisia toimijoita tuotteistamisessa ja kohdentamaan markkinointia tietyille ostajakunnille. Kohderyhmiä ovat jouluihmiset, lapsiperheet ja lapset, pariskunnat ja ystävykset, ryhmät.

Jouluihmisille, joka on yksi kohderyhmistä, tarjonnan tarvitsee visuaalisesti olla jouluista tunnelmaa luova. Jouluihmiset ovat innoissaan joulusta ja ostavat joululahjatavaraa ympäri vuoden. Mikä tahansa tuote, jossa on joulu näkyvillä visuaalisesti esimerkiksi tuotepakkauksessa kiinnostaa tätä kohderyhmää.

Lapsiperheet haluavat lapsille ja koko perheelle suunnattuja helposti saavutettavissa olevia tapahtumia sekä aktiviteetteja. Lapsiperheet ostavat todennäköisemmin ruoka- ja juomatuotteita, koska lapsille tulee herkästi nälkä ja jano. Lapsiperheet myös odottavat kokevansa joulun taian tapahtumakohteissa. Elämyksen tuottaminen onnistuu helposti esimerkiksi tarinallistamisen avulla. Yritys voi esimerkiksi hyödyntää joulun ydintarinaa ja keksiä omalle tuotteelleen tonttuihin liittyvän tarinan, jota kertoo tuotetta myydessään. Lapsiperheet tulevat seuraamaan myös lavaohjelmaa.

Pariskunnat ja ystävykset tulevat nauttimaan kiireettömästä ja rennosta jouluntunnelmasta. Tämä kohderyhmä haluavaa käydä kahviloissa ja ravintoloissa ja hyödyntää joulutorin tarjoamia palveluita. He kävellen katsovat kaikki kohteet ja tekevät herätejouluostoksia.

Ryhmiä voivat olla erilaiset matkailijaryhmät, kuten esimerkiksi yhdistykset, kaveriporukat tai työkyvyn ylläpitoon liittyvät ryhmät. Ryhmät tulevat pääasiassa tutustumaan Rauman joulutoriin ja seuraamaan Joulevangeeljum-musiikkinäytelmää. Ryhmät sopivat ennakkoon aikataulut ja kohteet usein kuukausia etukäteen. Yritysten olisi suunnattava ryhmille kohdistuvien jouluisen tarjonnan markkinointia jo hyvissä ajoin etukäteen. Jos sinulla on jouluun liittyvä ryhmäpaketti-idea, ole yhteydessä Rauman kaupungin matkailuneuvojaan Johanna Sainioon sähköpostitse osoitteeseen johanna.sainio@rauma.fi tai soittamalla 02 8343512.

Ilmoita tapahtuma Rauman tapahtumakalenteriin

Ilmoita Raumalla järjestämäsi joulunajan tapahtuma, tilaisuus, ohjelma, konsertti tai näyttely Rauman tapahtumakalenteriin osoitteessa www.rauma.fi/tapahtumat/ilmoita-tapahtuma/. Ilmoitetut tapahtumat tarkistetaan ennen julkaisua.